Dendronyma v sídelních jménech českých zemí - Dufková, Kristýna; Blažek, Václav, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav jazykovědy a baltistiky (2019)
Disertace se zabývá dendronymy (názvy dřevin), které se vyskytují v oikonymech českých zemí, základem je jejich excerpce z publikací Místní jména v Čechách (Profous, Svoboda, Šmilauer) a Místní jména na Moravě a ve Slezsku (Hosák, Šrámek). Kapitoly jsou uspořádány abecedně, jejich názvy odpovídají jménu dřeviny (či dřevin), o níž (o nichž) se v jednotlivých kapitolách píše. Obce, jejichž jména se k jednotlivým názvům dřevin váží, jsou lokalizovány, místa zanesena do map a mapy zveřejněny. Uvedena jsou i místní či pomístní jména stejného základu užívaná v jinoslovanském areálu. V úvahu jsou brány nadmořské výšky lokalit a porovnány jsou s nadmořskou výškou stanovišť jednotlivých rodů a druhů dřevin; okrajově jsou zmíněny také souvislosti takto definovaných toponym s identitou obyvatel, s mýty a pověrami
The dissertation deals with dendronyms (names of woody plants) which occur in oikonyms of the Czech lands, based on excerpts from the publications Místní jména v Čechách (Profous, Svoboda, Šmilauer) and Místní jména na Moravě a ve Slezsku (Hosák, Šrámek). The chapters are ordered alphabetically, their names correspond to the names of the plant (or plants) that individual chapters deal with. Municipalities the names of which relate to the individual plants are localised, indicated in maps and the maps are made publicly available. Oikonyms and anoikonyms of the same basis used in the Slavic area are given. Altitudes of the locations are considered and compared with altitudes of the habitats of the individual plant genera and species; connections of the defined toponyms to the inhabitants’ identity, myths and superstitions are also marginally mentioned
Vedoucí práce: Václav Blažek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2019
Keywords: botanické názvosloví; dřeviny; čeština; geografická jména -- Česko; místní jména -- Česko; pomístní jména -- Česko; botanical nomenclature; woody plants; Czech language; geographical names -- Czechia; place names -- Czechia; local names -- Czechia; disertace; dissertations