Dendronyma v sídelních jménech českých zemí - Dufková, Kristýna (2019)
Disertace se zabývá dendronymy (názvy dřevin), které se vyskytují v oikonymech českých zemí, základem je jejich excerpce z publikací Místní jména v Čechách (Profous, Svoboda, Šmilauer) a Místní jména na Moravě a ve Slezsku (Hosák, Šrámek). Kapitoly jsou uspořádány abecedně, jejich názvy odpovídají jménu dřeviny (či dřevin), o níž (o nichž) se v jednotlivých kapitolách píše. Obce, jejichž jména se k jednotlivým názvům dřevin váží, jsou lokalizovány, místa zanesena do map a mapy zveřejněny. Uvedena jsou i místní či pomístní jména stejného základu užívaná v jinoslovanském areálu. V úvahu jsou brány nadmořské výšky lokalit a porovnány jsou s nadmořskou výškou stanovišť jednotlivých rodů a druhů dřevin; okrajově jsou zmíněny také souvislosti takto definovaných toponym s identitou obyvatel, s mýty a pověrami