Společenský život na pozadí proměn moravského venkova v období pozdního socialismu - Polouček, Oto, 1990- (2019)
Na pozadí zájmu o společenský život ve venkovských obcích jihozápadní Moravy během pozdního socialismu lze sledovat sociálních proměny v širších souvislostech. Každodenní život na venkově se měnil nejen díky mocenským zásahům, ale i v souladu se snahami vesnických komunit uchovat si vlastní tradice a identitu pod tlakem modernizačních procesů. Vedle dalších fenoménů (oficiální slavnosti, akce „Z“, slučování obcí, alternativní kultura, život sportovních organizací) jsou v disertační práci sledovány taneční zábavy jako symbol společenského života, který se nevyhnul nutnosti adaptace v souladu s regulacemi a nařízeními autoritativní moci. Za účelem jejich organizace se lidé na venkově iniciativně sdružovali ve společenských organizacích, aby mohli žádat o patřičné „razítko“ umožňující pořádání kulturní akce. Měli totiž zájem o konání zábav ve své obci díky jejich tradiční socializační funkci. Taneční zábavy však také ve zvýšené míře čelily modernizačním procesům odrážejícím se nejen ve zp