Současný busking a jeho kontexty (na příkladu výzkumu v českém prostoru) - Hanáková, Martina (2019)
Předložená disertace pojednává o fenoménu buskingu v českém prostředí. Jejím záměrem bylo přiblížit tuto, v našem prostoru dosud téměř nezpracovanou, problematiku. Provozovatel buskingu, tzv. busker, je nejčastěji pouliční muzikant, živá socha, akrobat, herec, žonglér, mim, ale i ten, kdo vytváří obří bubliny nebo například „levituje“. Čím se však busking vyznačuje a co především činí busking buskingem, je možnost finančního ocenění performera kolemjdoucími, a to nejčastěji vhozením peněz do klobouku či pouzdra od hudebního nástroje. Vše se odehrává ve veřejném prostoru, nejčastěji na ulici, v podchodech, dále například na nástupištích metra, ale i v dopravních prostředcích samotných. Hlavním cílem bylo přinést alespoň dílčí odpovědi na otázky, související s oblastí motivací k této činnosti. Neméně důležitým aspektem buskování jsou však i strategie vycházející z kontextu, ve kterém se busker nachází - jak vnitřního, tak vnějšího. Tyto oblasti nelze ozřejmit, aniž bychom znali životní p