Paleografie mongolského písma : (se zaměřením na rukopisy psané perem v klasickém období mongolského literárního jazyka 17.-20. století) - Srba, Ondřej, 1986-; Blažek, Václav, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav jazykovědy a baltistiky (2019)
Disertační práce se věnuje paleografii mongolských rukopisů 17.-20. století psaných perem z území severního Mongolska (Chalchy) na základě sbírek uložených v České republice. Cílem práce je chronologický popis paleografického vývoje rukopisného mongolského písma na základě změn tahů, podoby písmen, duktu, pravopisu a kodikologických aspektů rukopisů. Teoretická část uvádí do problematiky vývoje mongolské rukopisné knihy z hlediska vnější podoby rukopisů a kodikologie a přináší chronologický přehled paleografického vývoje písma. Analytická část obsahuje chronologicky seřazené ukázky 41 rukopisů s rozborem písma a kodikologických aspektů a komentářem ke kontextu. Samostatná kapitola sleduje vývoj pravopisu terminologie, kterou klasický mongolský literární jazyk převzal společně s písmem ze sogdštiny. Na hlavní text práce věnovaný chronologickému paleografickému rozboru navazují dvě případové studie dvou unikátních rukopisů, které zasluhují zvláštní pozornost jak z hlediska paleografickéh
This doctoral dissertation deals with palaeography of calamus-written Mongolian manuscripts of the 17th to 20th centuries from the region of Northern Mongolia (Khalkha) based on collections preserved in Czech Republic. The main objective is to chronologically describe the palaeographic development of Mongolian handwritten script regarding changes of stroke and letter shapes, ductus, spelling, orthography and codicological aspects of manuscripts. The theoretical part introduces the development of Mongolian manuscript books from the point of view of the external appearance of manuscripts and codicology and chronological survey of palaeographical development of the script. The analytical part contains specimina of 41 manuscripts organized into categories according to the ductus and chronology. Analyses of shapes of script, spelling, codicological aspects and commentary to the context are provided. A special chapter follows the development of spelling of terminology inherited by the Classi
Vedoucí práce: Václav Blažek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2019
Keywords: 17.-20. století; mongolské písmo -- 17.-20. století; paleografie; kodikologie; mongolské rukopisy -- 17.-20. století; mongolská literatura -- 17.-20. století; Mongolian script -- 17th-20th centuries; paleography; codicology; Mongolian manuscripts -- 17th-20th centuries; Mongolian literature -- 17th-20th centuries; disertace; dissertations