Historické kořeny současného pojetí heraldického práva - veřejnoprávní aspekt - Křížan, Aleš (2019)
Tato práce pojednává o problematice znakového (erbovního) práva, jeho původu, zdrojích, zvyklostech a zvláště o jeho psané podobě v moderním celoevropském kontextu. Autor se snaží popsat moderní vliv historie jednotlivých evropských států na tamní veřejnoprávní symboliku/heraldiku. Tímto pojmem se rozumí symboly státní, provinční a obecní, především městské, které jako dle autorova názoru jediná část heraldiky (přirozeně doplněné vexilologii - naukou o vlajkách) nesou dodnes právní význam. Autor se nakonec soustředil na Evropu přes několik výjimek - mimoevropských států Commonwealthu. Existují rozdíly mezi klasickým anglo-skotským pojetím Law of Arms (nikoli britským -takové neexistuje) a kontinentálním konceptem, reprezentovaným německým pojmem Wappenrecht. Ani terminologie není shodná. Pokud bychom přeložili výraz Civic Arms do němčiny, vyšel by z toho bürgerliches Wappen, měšťanský znak, tedy něco zcela jiného. Německým ekvivalentem, z něhož autor odvodil český výraz veřejnoprávní znak, je das öffentliche Wappen.