Prevence vzniku kožních defektů v prostředí intenzivní péče - Hrabovská, Hana; Moravčík, Branislav; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2019)
Diplomová práce je zpracována na téma kožních defektů a prevence jejich vzniku v prostředí intenzivní péče. Teoretická část se zabývá kožními defekty, které mohou vzniknout v prostředí intenzivní péče. Dále jsou v práci popsány příčiny vzniku kožních defektů, příčiny vzniku dekubitů, strategie v preventivních opatřeních včetně polohování, mikropolohování a použití preventivních pomůcek. Praktická část výzkumného šetření se prostřednictvím kvantitativního výzkumu zaměřuje na znalosti sester v problematice prevence vzniku kožních defektů a na jejich zvyklosti v dané problematice.
The thesis deals with the topic of skin defects and its prevention. The theoretical part deals with skin defects, which are frequent in intensive care environment. There are also described causes of skin defects, especially pressure sores and preventive measures. The practical part of the research in the form of quantitative research is focused on the knowledge of nurses as regards of prevention of skin defects and their habits.
Vedoucí práce: Branislav Moravčík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: dekubity -- prevence a kontrola; polohování pacienta; Patient Positioning; Pressure Ulcer; diplomové práce; master's theses