Evidence Based Nursing v konceptu bazální stimulace v následné intenzivní péči - Žmolová, Dáša (2019)
Diplomová práce je zaměřena na reakci pacientů v následné intenzivní péči na bazální stimulaci. Základem ošetřovatelské péče je holistický přístup, který spočívá v uspokojování fyzických, psychických, sociálních a spirituálních potřeb pacientů, kteří se nacházejí v těžké životní situaci. Bazální stimulace využívá řadu metod a technik, které se snaží o začlenění pacienta do současného života. Koncept využívá dřívější zkušenosti a návyky pacienta, které je nutné pochopit a začlenit do zdravotní péče. Bazální stimulace se zaměřuje na komunikaci, mobilizaci pacienta a podporu vnímání. Nedílnou a velmi důležitou součástí bazální stimulace je zapojení rodinných příslušníků do konceptu, tím se ošetřovatelská péče stává terapeutickou a ne pouze léčebnou metodou.