Komunikace s pacienty s tracheostomickou kanylou - Pokorná, Michaela (2019)
Bakalářská práce zjišťuje nejpoužívanější komunikační techniku, kterou ve své praxi využívají zdravotničtí pracovníci pro komunikaci s pacienty s tracheostomií. Dále se zaměřuje na největší komunikační bariéru vnímanou zdravotnickým pracovníkem při komunikaci s pacientem s tracheostomií. Věnuje se také zájmu zdravotnických pracovníků o elektronické pomůcky pro komunikaci s pacienty s tracheostomií. Metodicky je práce provedena jako dotazníkové šetření u 92 respondentů z řad zdravotnických pracovníků (všeobecné sestry, zdravotničtí záchranáři). Výsledky práce ukazují, že nejvíce používaným komunikačním prostředkem je u pacientů s tracheostomií stále tužka a papír, častá je také abecední tabulka. Jako největší bariéru v komunikaci u pacienta s tracheostomií vnímá nejvíce respondentů poruchu pacientova vědomí, na druhém místě pak je časová tíseň. Většina respondentů by na pracovišti uvítala dostupnost elektronických pomůcek pro komunikaci s tracheostomovaným pacientem.