Úskalí života pacienta se stomií po propuštění do domácího prostředí - Skoupá, Denisa; Pospíšilová, Alena, 1981-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2019)
Bakalářská práce zjišťuje nejčastější obtíže v životě pacienta se stomií. Tato práce se skládá ze dvou části, teoretické a empirické. Teoretická část pojednává o dělení stomií gastrointestinálního traktu, o stavech vedoucích k vytvoření stomie a zabývá se předoperační přípravou. Dále pojednává o klubech stomiků, stomických poradnách, o ošetřovatelském postupu při výměně stomického systému sestrou. Konec teoretické části je zaměřen na komplikace v hojení stomií. Empirická část pojednává o výsledcích průzkumu, kterých bylo dosaženo pomocí anonymního dotazníkového šetření. Byli zkoumány tři cíle. Cíle č.1 bylo zjistit, potíže stomika v péči o derivační stomií GIT. Cíle č. 2 bylo zjistit faktory, které ovlivňují potíže v péči o derivační stomií GIT. Cílem č. 3 bylo zjistit faktory, které ovlivňují vyrovnávání se s derivační stomií GIT. Analýza výsledků je uvedena v empirické části. Výsledky práce ukazují, že pacienti, kteří mají stomií vytvořenou maximálně 6 měsíců uvedli větší obtíže.
The bachelor thesis finds out the most common difficulties in the life of a patient with a stoma. This thesis consists of two parts, theoretical and empirical. The theoretical part deals with the division of gastrointestinal stoma, the states leading to the formation of a stoma and deals with preoperative preparation. Furthermore, it deals with clubs of stomics, stomics counseling centers, nursing procedure for nursing replacement of ostomy system. The end of the theoretical part is focused on complications in stoma healing. The empirical part deals with the results of the survey, which was achieved by means of an anonymous questionnaire survey. Three objectives were examined. Goal 1 was to find out the stomics troubles in taking care of the GIT derivation stoma. Goal 2 was to find out the factors that affect the care of GIT derivation stoma. Goal 3 was to find out the factors that affect GIT derivation stoma. Analysis of results is presented in the empirical part.
Vedoucí práce: Alena Pospíšilová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: ošetřovatelská péče; stomie; zavedení chirurgických vývodů; Nursing Care; Ostomy; bakalářské práce; bachelor's theses