Úskalí života pacienta se stomií po propuštění do domácího prostředí - Skoupá, Denisa (2019)
Bakalářská práce zjišťuje nejčastější obtíže v životě pacienta se stomií. Tato práce se skládá ze dvou části, teoretické a empirické. Teoretická část pojednává o dělení stomií gastrointestinálního traktu, o stavech vedoucích k vytvoření stomie a zabývá se předoperační přípravou. Dále pojednává o klubech stomiků, stomických poradnách, o ošetřovatelském postupu při výměně stomického systému sestrou. Konec teoretické části je zaměřen na komplikace v hojení stomií. Empirická část pojednává o výsledcích průzkumu, kterých bylo dosaženo pomocí anonymního dotazníkového šetření. Byli zkoumány tři cíle. Cíle č.1 bylo zjistit, potíže stomika v péči o derivační stomií GIT. Cíle č. 2 bylo zjistit faktory, které ovlivňují potíže v péči o derivační stomií GIT. Cílem č. 3 bylo zjistit faktory, které ovlivňují vyrovnávání se s derivační stomií GIT. Analýza výsledků je uvedena v empirické části. Výsledky práce ukazují, že pacienti, kteří mají stomií vytvořenou maximálně 6 měsíců uvedli větší obtíže.