Faktory ovlivňující rozhodování pacientů pro některou z modalit náhrady funkce ledvin - Bombalová, Helena (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou výběru modalit náhrady funkce ledvinu u pacientů ve vybraných dialyzačních střediscích v terminálním stádiu selhání ledvin. Práce obsahuje část teoretickou a empirickou. Teoretická část se zabývá problematikou terminálního selhání ledvin, prezentuje různé modality náhrady funkce ledvin a porovnává situaci v léčbě v ČR a v zahraničí. Na základě analýzy problematiky z teoretického pohledu a na základě dříve provedeného kvalitativního šetření byly stanoveny cíle kvantitativního výzkumu. Byly formulovány hypotézy a sestavenpůvodní dotazník, který posloužil pro sběr kvantitativních dat. Cílem diplomové práce bylo prohloubit poznatky o faktorech, které ovlivňují rozhodování pacientů o výběru jednotlivých modalit náhrady funkce ledvin v návaznosti na kvalitativní šetření realizované autorkou v rámci její bakalářské práce. Kvantitativní výzkum, na kterém je postavena tato práce, si klade za cíl potvrdit či vyvrátit dříve zjištěné důvody a faktory, které ovlivňují pacientovo rozhodování při výběru metody náhrady funkce ledvin.