Boj proti terorismu v EU a jeho reflexe v českém trestním právu - Zdeněk, David (2019)
Soudobý terorismus je fenoménem, který překračuje hranice států, děsí společnost a upoutává pozornost politiků, bezpečnostních expertů i právnické veřejnosti. V první polovině této dekády dochází v prosperujících evropských zemích zdánlivě bez příčin ke strmému nárůstu závažných teroristických útoků, u nichž je deklarována islamistická motivace pachatelů, a spolu s tím i k nárůstu počtu usmrcených, zejména z řad nezúčastněných civilistů. Západní Evropa je konfrontována s poznáním, že součástí společnosti je komunita, která nerespektuje tradiční civilizační hodnoty, a která je ochotna vyjádřit svou nespokojenost a frustraci jakýmikoliv prostředky. Prvotní myšlenkou, která vedla k volbě tématu a ke zpracování této práce, bylo zjištění, že terorismus, jakkoli se jeho podstata zdá zřejmá, je ve své podstatě velmi nesnadno uchopitelný pojem. Jako nejasné se jevily také důvody, proč vlna smrtících útoků v posledních letech zasáhla tradiční tolerantní a liberální země, u nichž integrace přistěhovalců a koexistence kultur a vyznání nebyla pokládána za problematickou.