Studium molekulárnich procesů spojených s rozvojem hyperglykemického poškození u diabetes mellitus - Pleskačová, Anna; Tomandl, Josef, 1964-; Masarykova univerzita. Biochemický ústav (2019)
Diabetes mellitus (DM) je metabolické onemocnění se stále rostoucí prevalencí. Relativní nebo absolutní nedostatek insulinu vede ke vzniku poruch metabolismu, zvýšenému oxidačnímu stresu a snížení kapacity antioxidačních systémů, a následně k buněčnému a tkáňovému poškození. Gestační diabetes mellitus (GDM) představuje vhodný model pro výzkum etiologie tohoto onemocnění. Cílem této práce bylo analyzovat vybrané nízkomolekulární analyty již dříve asociované s DM a jejich vztah k poruše glukosové tolerance u žen s diagnostikovaným GDM, tj. (i) parametry thiaminového metabolismu, (ii) plasmatické hladiny vitaminu D a (iii) kyseliny močové (UA).
Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disease with increasing prevalence. Relative or absolute insulin deficiency leads to metabolic disorders, increased oxidative stress and decreased capacity of antioxidant systems and consequently to cell and tissue damage. Gestational diabetes mellitus (GDM) is a suitable model for investigating the etiology of this disease. The aim of this work was to analyze selected low molecular weight analytes previously associated with DM and their relationship to glucose tolerance impairment in women with diagnosed GDM, ie (i) parameters of thiamine metabolism, (ii) plasma levels of vitamin D and (iii) uric acid (UA).
Vedoucí práce: Josef Tomandl
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: gestační diabetes; hyperglykemie; thiamin; transketolasa; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Diabetes, Gestational; Hyperglycemia; Chromatography, High Pressure Liquid; Thiamine; Transketolase; disertace; dissertations