Studium molekulárnich procesů spojených s rozvojem hyperglykemického poškození u diabetes mellitus - Pleskačová, Anna (2019)
Diabetes mellitus (DM) je metabolické onemocnění se stále rostoucí prevalencí. Relativní nebo absolutní nedostatek insulinu vede ke vzniku poruch metabolismu, zvýšenému oxidačnímu stresu a snížení kapacity antioxidačních systémů, a následně k buněčnému a tkáňovému poškození. Gestační diabetes mellitus (GDM) představuje vhodný model pro výzkum etiologie tohoto onemocnění. Cílem této práce bylo analyzovat vybrané nízkomolekulární analyty již dříve asociované s DM a jejich vztah k poruše glukosové tolerance u žen s diagnostikovaným GDM, tj. (i) parametry thiaminového metabolismu, (ii) plasmatické hladiny vitaminu D a (iii) kyseliny močové (UA).