Krize legitimity práva - Kosinka, Jan Petr (2019)
Tato práce se zaměřuje se na analýzu krize legitimity práva a zejména jejích příčin na pozadí „soumraku moderního státu“. Zabývá se nejobecnějšími důvody tohoto procesu v oblasti noetiky, axiologie i ontologie. Příčiny této krize identifikuje v posunech evropského myšlení, ke kterým došlo prosazením se nonkognitivisticko-nominalistického paradigmatu. Přijetím těchto východisek veškerá normativita i legitimita práva ztrácí oporu v realitě a nutně se musí jevit jako fikce. Autor se ztotožňuje s názorem mnohých (mj. i Alexyho či Böckenfördeho), že bez zakotvení práva, resp. jeho nejdůležitějších složek, jako jsou lidská práva, v metafyzickém základu, nelze konzistentně odůvodnit jejich univerzální nárok ani legitimitu. Východisko je spatřováno v umírněném tomistickém přístupu, který na jedné straně umožňuje vymezení rámce pro pozitivněprávní normotvorbu při zachování základních limitů i zacílení práva na obecné dobro a na druhé straně zachování politické svobody.