Integrácia, interpretácia a validácia geofyzikálnych metód v archeologickom kontexte - Tencer, Tomáš (2019)
Predložená práca prezentuje v jednotnej forme výsledky porovnania geofyzikálnej prospekcie a archeologického výskumu na desiatich vybraných lokalitách. Dôraz je kladený na integráciu geomagnetického prieskumu do archeologického výskumu. Spôsob, ktorý bol pre porovnanie prospekcie a exkavácie zvolený, umožňuje získať kvantitatívne ohodnotenie efektivity prospekcie z plošne rozsiahlych lokalít s množstvom identifikovaných anomálií a archeologicky zdokumentovaných objektov. V priebehu štúdia bolo testovaných niekoľko faktorov, ktoré majú vplyv na efektivitu geofyzikálnej prospekcie (geologické prostredie, pozičné chyby, morfologické charakteristiky typu objektu). Zvolená metóda priestorovej korelácie umožňuje kvantitatívne vyjadriť zhodu nie len v predikcii objektov (true positive - 100% priestorová korelácia medzi anomáliou a archeologickým objektom) ale aj prázdnych plôch (true negative) a pomáha tak identifikovať oblasti bez archeologických situácii. Aplikáciou rovnakej metodiky na ďal