Testing spatial cognitive ability - Štěpánková, Lenka (2019)
Predkladaná práca sa zaoberá kognitívnym štýlom závislosti / nezávislosti na poli popísanom v päťdesiatych rokoch Hermanom Witkinom a jeho kolegami. Tento kognitívny štýl predpokladá rozdelenie ľudí na závislých a nezávislých na poli na základe stratégií, ktoré používajú pri spracovávaní informácií a celkovo kognícií. Predpokladom definujúcim štýl je, že ani jedna z týchto stratégií by nemala byť výhodnejšia a užitočnejšia než druhá. U kognitívneho štýlu závislosti / nezávislosti na poli sa však zdá, že tento predpoklad neplatí. V uskutočnenej štúdii bolo snahou ukázať, že tento kognitívny štýl je v skutočnosti súčasťou priestorovej kognitívnej schopnosti a testy vytvorené na jeho meranie (hlavne Embedded Figures test a testy založené na podobnom princípe) môžu byť použité ako testy priestorovej schopnosti. V teoretickej časti je diskutovaná téma kognitívnych štýlov s dôrazom na závislosť / nezávislosť na poli, sú predstavené testy na meranie tohto štýlu, následne je spomenutá rozsiahl