Přerov - nedokončená dálnice D1 a její vliv na město a jeho okolí - Kovařík, Lukáš (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivy tranzitní silniční dopravy v Přerově. Ta je v Přerově značná a veškerá musí projet městem, neboť Přerov nemá silniční obchvat. Tím mají být poslední dva úseky dálnice D1. Cílem práce je poukázat na obtíže způsobované v Přerově silnou tranzitní silniční dopravou. Bakalářská práce popisuje vývoj dálnice D1 až do dnešního dne. Dále popisuje negativní účinky silniční dopravy v Přerově a následně jsou v bakalářské práci popsané výsledky z kvantitativního výzkumu pomocí průjezdů a dotazníku, jenž měl primárně zjistit, jak vnímají obyvatelé Přerova silniční dopravu v Přerově. Průjezdy automobilem byly prováděny v dopravních špičkách a mimo ně. Sledovány byly primárně změny tras navigací a délka průjezdů mezi těmito body. Výsledkem práce je, že tranzitní doprava v Přerově způsobuje značné negativní účinky, obyvatelé Přerova silniční dopravu hodnotí velmi negativně, ovšem průjezdy automobilem městem nezaznamenaly velké rozdíly v dopravních špičkách a mimo