Vnímání hranic národopisné podoblasti Podluží - Ilčík, Radim (2019)
Tato bakalářská práce je zaměřená na problematiku vnímání a identifikaci hranic národopisné podoblasti Podluží. Stěžejní pro tuto práci byla teorie Abrahama Maslowa (1989), která říká, že regionální identita souvisí s neustálou potřebou členů územních společenství někam či někomu patřit, resp. k něčemu se hlásit. Pro samotné pochopení vnímání této národopisné podoblasti byl proveden terénní výzkum ve vybraných obcích. Součástí tohoto výzkumu bylo dotazníkové šetření a percepční mapy do kterých dotazovaní značili jejich představu o hranicích Podluží. Výsledky tohoto šetření byly spojeny s předešlými vymezeními z nejbližší doby a jelikož se jedná o významnou folklorní oblast, tak také například s druhem kroje v jednotlivých obcích a daly tak vzniknout novému pohledu na hranice této národopisné podoblasti v jihovýchodní části Moravy. Hlavním zjištěním práce je fakt, že se okolní obce, které se dříve oficiálně nepočítaly do Podluží, k této národopisné podoblasti poměrně velkou měrou hlásí.