Terénní výuka v okolí Macochy - Staňková, Radka (2019)
Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakteristikou terénní výuky, jejími cíli a zařazením do geografického vzdělávání. V druhé, praktické části, je navržena terénní výuka v okolí Macochy, která obsahuje popis lokality a metodickou příručku pro učitele, ve které je zohledněna přípravná, realizační a hodnotící fáze výuky. Obsahem druhé části jsou také charakteristiky jednotlivých zastávek a pracovní listy. Čerpáno je zpravidla z odborné literatury a časopisů, pro tvorbu map byly použity mapové portály. Terénní výuka je zaměřena zejména na fyzickogeografické charakteristiky krasového území, na biotu a ochranu této krajiny. Navržená terénní výuka byla vyzkoušena jevíčským gymnáziem, díky čemuž došla autorka k závěru, že důležitým prvkem terénního vyučování je připravenost učitele a komunikace s žáky. Po absolvované terénní exkurzi došlo k přepracování pracovních listů, aby byly tyto podklady lépe použitelné v praxi.