Terénní výuka v přírodní rezervaci Zemská brána - Skalická, Karolína (2019)
Bakalářská práce se zabývá terénní výukou v přírodní rezervaci Zemská brána, nacházející se v Orlických horách při hranici s Polskem. První část stručně popisuje zařazení terénní výuky do osnov středoškolského učiva a mezipředmětové vazby. V další části, určené jako příručka pro učitele, podává informace o fyzicko-geografické charakteristice oblasti, fauně a flóře a stručně i o naučné stezce, která je pro výuku využita. Třetí část je metodická příručka pro učitele, která ho seznamuje s pracovními listy pro studenty a jak s nimi pracovat. V závěru je popsána realizovaná výuka a shrnutí efektivity exkurze jak z pohledu učitele, tak žáka. Zpětná vazba zúčastněných žáků byla pozitivní jen s minimálními připomínkami k náročnosti některých cvičení. Práce je využitelná zejména pro výuku středoškolských studentů, jako jiná forma klasické výuky ve škole. Tímto možným zpracováním si práce klade si za cíl motivovat vyučujícího k zařazení terénní výuky, jako stálou součást osnov přírodovědných pře