Psychologické aspekty akulturace Vietnamců v ČR - Chvojková, Petra (2019)
V disertační práci jsme se zaměřily na akulturaci 1,5. a druhé generace Vietnamců žijících v ČR. Zajímalo nás, jak se vyrovnávají se svojí příslušností k české i vietnamské kultuře (bikulturní identita a kulturní orientace) a negativními jevy s tím souvisejícími (akulturační stres). Předpokládaly jsme roli osobnostních vlastností (podle modelu Velké pětky) při predikci akulturace. Analyzovaly jsme data získaná z dotazníků měřících osobnostní charakteristiky (BFI-44), integraci bikulturní identity (BIIS), akulturaci cestou kulturní orientace (GEQ) a akulturační stres (RASI). Vycházely jsme zejména z konceptu integrace bikulturní identity Benetové-Martinezové a kolegů a z jejich výzkumů minorit v USA. V teoretické části disertační práce jsme vymezily a následně i podrobněji pojednaly zkoumané konstrukty akulturaci, kulturní orientaci, bikulturní identitu, akulturační stres a osobnost. Představily jsme základní způsoby měření akulturace a stav zkoumání akulturace u nás i v zahraničí. Jed