Možnosti rozvoje venkova a zemědělství ve východní části CHKO Žďárské vrchy - Kadlec, Ondřej; Věžník, Antonín, 1955-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá v první části vymezením zájmového území a analýzou přírodních i socioekonomických předpokladů, využitím půdního fondu a také vlivem ekologických omezení. V další části práce jsou zmíněny aktuálně nejvíce používané klasifikace a způsoby hodnocení zemědělské půdy. Některé z nich mají přímý vliv na hodnotu získaných dotací z fondů Evropské unie, což je pro tuto práci významné. Následující kapitoly se pak věnují především finančním tokům zemědělských dotací v kontextu rozvoje analyzovaného regionu. Práce uvádí nejvýznamnější příjemce zemědělských dotací ve východní části CHKO Žďárské vrchy. Rozvoj regionu prostřednictvím dotací Evropské unie a jednotlivé operační programy jsou pak rozebrány v následující kapitole. Dále jsou v práci zmíněny významnější projekty rozvoje venkova uskutečněné v aktuálním programovém období 2014-2020, které získaly podporu z fondů Evropské unie. V závěru práce je nastíněn možný vývoj území, zejména s ohledem na Společnou zemědělsk
The first part of this bachelor thesis defines its main focus. The second part describes the environmental and socio-economic conditions, use of the land and also deals about the influence of ecological limitations in purpose to protect the nature. In the next part there are mentioned currently mostly used classifications and methods of evaluation the agricultural land. Some of them directly impact the amount of grants provided by the European Union, which is an important issue for this thesis. Following chapters deal with financial streams of agricultural grants and show its most important receivers. The development of the region by means of EU grants and the individual operation programs are discussed in the next chapter. Furthermore, in this thesis are also mentioned the most important rural development projects, which are carried out in the current programming period of years 2014-2020. These projects have been supported by EU funds. In the end of the thesis is suggested the theore
Vedoucí práce: Antonín Věžník
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: rozvoj venkova; zemědělství; agriculture; rural development; Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy (Česko); Žďárské vrchy Protected Landscape Area (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses