Využití geoelektrických a elektromagnetických metod v geomorfologickém výzkumu - Štěpánová, Barbora (2019)
Práce je zaměřena na využití geofyzikálních metod - elektrické odporové tomografie (ERT) a elektromagnetického dipólového profilování (DEMP) v geomorfologickém výzkumu. V případě ERT byl použit přístroj ARES, v případě DEMP přístroje CMD-Explorer a CMD-Mini Explorer 6L. Pro porovnávání těchto metod bylo vybráno šest lokalit s odlišnou strukturou geologického prostředí, kde probíhaly terénní práce. Zájmové lokality se nacházejí v oboře Kuřim a jejím blízkém okolí, v katastrálních územích obcí Chudčice a Moravské Knínice a Kníničky. V práci je zhodnocena možnost využití a možnost propojení těchto geofyzikálních metod. Metody byly vzájemně porovnány v různých charakteristikách (např. časová náročnost, hloubkový dosah) a na základě výsledků měření, zobrazení dat v 2D profilech.