Kompoziční prvky 3D vizualizací - Chovanec, David (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kompozičních prvků ve vizualizacích 3D modelů měst, větších areálů a budov. Jejím cílem je provést analýzu na bezplatně dostupných vizualizacích a navrhnout vhodné vylepšení problematických kompozičních prvků. V analýze je pracováno se souborem 90 vizualizací dostupných zejména na webových serverech ArcGis.com, 3D Warehouse, 3D CAD Browser a také v aplikaci City Engine Web Viewer od ESRI. Výsledkem práce je zhodnocení využití jednotlivých kompozičních prvků u analyzovaných vizualizací z hlediska platných kartografických zásad a také z hlediska vnímání běžného uživatele. Byly navrženy možné úpravy vybraných kompozičních prvků, přičemž vhodnost navržených variant měřítka byla ověřena průzkumem. Taktéž bylo vytvořeno schéma ideální kompozice u vizualizace 3D modelu města.