Význam cestovního ruchu v regionálním rozvoji - komparace vybraných lokalit v česko-rakouském pohraničí - Bláhová, Anna (2019)
Cílem bakalářské práce je poukázat na cestovní ruch jako významnou složku regionálního rozvoje. Po teoretickém úvodu bylo přistoupeno ke srovnání dvou modelových měst. Ke komparaci byla vybrána města menší velikosti nacházející se v blízkosti česko-rakouských hranic, a to Telč (v Kraji Vysočina) v Česku a Waidhofen an der Thaya (v regionu Waldviertel) v Rakousku. Práce vychází z excerpce dostupných materiálů veřejné povahy a je doplněna vlastním výzkumem kvantitativní i kvalitativní povahy. V obou městech došlo k rozhovoru se zaměstnanci turistických informačních center a v Telči proběhlo dotazníkové šetření spojené s tvorbou mentálních map. Byla porovnána situace v obou městech a bylo zjištěno, že v Telči je více zastoupena kulturně-poznávací forma cestovního ruchu a ve Waidhofenu an der Thaya rekreační a sportovně-turistická forma cestovního ruchu. Větší vliv na rozvoj města má cestovní ruch v Telči.