Variabilita celkového slunečního záření v okolí stanice J. G. Mendela - Szymszová, Simona (2019)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení intenzity globálního záření naměřené v letech 2016-2017 na stanicích Johnson Mesa a Davies Dome na ostrově Jamese Rosse, jejich vzájemné porovnání a hodnocení vlivu geografických a atmosférických faktorů. Byly sestaveny časové řady měřených a teoretických intenzit globálního záření, přičemž teoretické intenzity byly stanoveny pomocí Birdova a Hulstromova modelu. Následně byl vypočítán koeficient propustnosti oblaků (CMF). Získaná data byla porovnávána na základě maximálních denních intenzit globálního záření, průměrných denních CMF a poledních CMF. Statistickým testováním byly během studovaného období ve všech případech zjištěny rozdíly v červnu 2016 a byla potvrzena významnost vlivu oblačnosti na variabilitu globálního záření. Pomocí CMF bylo stanoveno množství oblačnosti a porovnáním s hodnotami uváděnými v dostupné literatuře byla posouzena vhodnost této metody. Bylo prokázáno, že celkové množství oblačnosti stanovené pomocí CMF množství může b