Teplotní stres obyvatel Brna - Fulajtárová, Anita (2019)
Bakalářská práce se zabývá teplotním stresem obyvatel Brna. Cílem práce bylo provést přehled používaných bioklimatologických ukazatelů. Z nich byly vybrány dva - termohygrometrický (THI) a index relativního napětí (RSI), jejichž hodnoty byly vypočteny pro vybrané dny (26. srpna 2011, 3. srpna 2013 a 12. srpna 2015) a horkou vlnu (3.-15. srpna 2015). Bylo zjištěno, že i jednoduché teplotně-vlhkostní indexy jako THI a RSI jsou vhodné pro určení teplotního stresu ve městě. Pro studium letních měsíců se jeví vhodnější RSI. Umělé plochy a vysoká zástavba nepříznivě ovlivňují teplotní komfort obyvatel převážně v nočních hodinách. Bylo prokázáno, že stanice, které mají přístup k proudění větru, se dokážou lépe ochladit. Na stanici Biskupství je zažíván největší tepelný stres a na stanici Jundrov nejmenší.