Využití paleomagnetických metod při studiu fluviálních systémů - Ježková, Jaroslava (2019)
Bakalářská práce se věnuje aplikaci metod environmentálního magnetismu ve fluviálním systému řeky Moravy ve Strážnickém Pomoraví. Ze čtyř odlišných sedimentárních prostředí (břehová nátrž, aluviální zátka, proximální niva / předhrází, distální niva / zahrází) byly získány vertikální profily o hloubce 100-150 cm. Vzorkování probíhalo v intervalu 2,5 cm. Ve studii bylo zjišťováno, jak se charakter jednotlivých sedimentárních prostředí a jejich vzdálenost od říčního koryta projeví na výsledném magnetickém signálu, a jaké faktory ho nejvíce ovlivňují. Dále byly zkoumány vztahy mezi vybranými fyzikálními a fyzikálně-chemickými parametry (D50 / LOI / pH a χlf; D50 a LOI; D50 / LOI a pH), a to nejen pro jednotlivé profily samostatně, ale také pro celý datový soubor, za účelem odhalení obecných zákonitostí. S využitím magnetických vlastností fluviálních sedimentů a informací o publikovaných rychlostech agradace byl proveden pokus o jejich nepřímé datování. V prostředí laboratoře byly vykonány