Návrh identifikace vybraných terénních tvarů z digitálních modelů reliéfu - Ryglová, Aneta (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem identifikace terénních tvarů z digitálních modelů reliéfu. Konkrétně se jedná o tvary, které mají vliv na počáteční vznik a vývoj konvektivních bouří. Hlavním cílem je tyto tvary identifikovat na příkladu území části Zlínského kraje. Mezi dílčí cíle patří návrh metod na automatickou identifikaci šířky hřebene a údolí. V první části je srovnána vhodnost vybraných digitálních modelů reliéfu. Dále jsou popsány potenciální charakteristiky a tvary ve vztahu k iniciaci a podpoře atmosférické konvekce. Výsledkem jsou mapové výstupy zobrazující potenciálně nebezpečné tvary pro vznik a vývoj konvekce.