Biogeografický průzkum větrolamů a realizovaných biokoridorů - Prokešová, Kateřina (2019)
Náplní bakalářské práce „Biogeografický průzkum větrolamů a realizovaných biokoridorů“ je ověřit biogeografický vývoj a fungování vybraných biokoridorů, zejména z hlediska koridorové funkce. Jedná se o asi 55 let starý větrolamu v Uherském Ostrohu a před 16 lety vysázený biokoridor ve Veselí nad Moravou, které jsou vedeny v ÚSES jako biokoridory lokálního významu. Nachází se v polnohospodářské krajině na jihu Moravy a odděluje je hranice Zlínského a Jihomoravského kraje. Tuto hranici zde přirozeně tvoří potok Svodnice, který protéká biocentrem, které oba biokoridory taktéž odděluje. Stěžejní byly terénní průzkumy, při kterých byl podle GPS souřadnic zaznamenáván výskyt rostlin a jejich migrace biokoridory. Dále byly uvnitř biokoridorů zhotoveny transekty a fytocenologické snímky. Nedílnou součástí byly i konzultace s pověřenými osobami v tomto oboru. Koridorový efekt, tedy migrace druhů rostlin, byl zaznamenán u obou biokoridorů, v Uherském Ostrohu však v pokročilejším stádiu. Lépe na