Biogeografie vzácných druhů naší malakofauny - Špinarová, Barbora (2019)
Bakalářská práce se zabývá studiem vzácných druhů české malakofauny, přičemž hlavní pozornost je věnována druhu Petasina edentula (Draparnaud, 1805), jeho aktuálnímu rozšíření podél potoka Debrník na Šumavě a jeho potenciálnímu výskytu v oblasti Železné Rudy. V teoretické části byly charakterizovány vzácné druhy suchozemských plžů České republiky, jejich ekologické nároky a rozšíření. Praktická část práce se opírá o malakologický průzkum podél potoků Debrník, Řezná a Svarožná, jenž byl proveden ručním sběrem jedinců a odběrem hrabanky. Výsledkem práce bylo potvrzení výskytu druhu P. edentula na dvou lokalitách podél potoka Debrník, z nichž na jedné lokalitě nebyly v minulosti nálezy známy. Dále byla charakterizována společenstva, ve kterých se populace nacházela. Druh nebyl nalezen na žádné lokalitě mimo Debrník a není pravděpodobné, že by se podél Řezné a Svarožné v budoucnu vyskytoval, neboť zde není potřebná skladba bylinného patra a padlého dřeva, jež jsou pro výskyt druhu P. edent