Postglaciální vývoj fyzikálních a chemických vlastností litorálních sedimentů Prášilského jezera - Kadlec, Martin (2019)
Jezerní sedimenty uchovávají množství informací o vývoji jezerního prostředí a jeho přilehlého okolí od jejich vzniku po současnost. Litorální profil sedimentárního jádra, pokrývající období téměř celého holocénu, byl odebrán z Prášilského jezera na Šumavě. Pro rekonstrukci vývoje dřívějšího prostředí byly provedeny základní chemické a petrofyzikální analýzy. Radiouhlíkovým datováním bylo stanoveno stáří a vytvořen časově-hloubkový model. Zhodnoceny byly magnetické vlastnosti (magnetická susceptibilita), zrnitost (laserová granulometrie), podíly základních prvků a jejich poměrů (XRF) a množství organické hmoty (ztráta žíháním). Grafické zpracování vývoje jednotlivých parametrů a jejich vzájemná statistická korelace ukazují nejen na lokální změny prostředí. Zachycen je přechod mezi spodním a středním holocénem („8.2 ka climatic event“), méně produktivní středoholocenní klimatické optimum související se suššími podmínkami a vlivem požárů, či prudké ochlazení před 500 lety (malá doba ledo