Časová a prostorová variabilita vlhkosti vzduchu ve městě Brně - Vintr, Jan (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá základní statistickou analýzou naměřených hodnot relativní vlhkosti vzduchu ze sítě účelových meteorologických stanic za období od poloviny dubna 2005 až do konce srpna 2018. Jejím cílem je charakterizovat časovou a prostorovou variabilitu relativní vlhkosti vzduchu v Brně. Zabývá se také vlivem tzv. tepelného ostrova města Brna na časový průběh jeho vlhkostních charakteristik. Vlhkostní poměry jsou popsány pro jednotlivé měsíce a roční období. Pro všechny zpracované stanice jsou spočteny základní statistické charakteristiky relativní vlhkosti vzduchu, a to průměr, minimum, maximum, medián, variační koeficient. Tyto charakteristiky jsou spočteny i pro radiační (ideální) dny. Byly také počítány korelační koeficienty s různými faktory. Výsledky této práce byly následně porovnány s přechozími studiemi, zejména s publikací Klima Brna. Bylo potvrzeno, že na vlhkostní poměry na daných stanicích má vliv rozdílnost základních typů povrchů v okolí jednotlivých st