Provenience a transportní původ dnových splavenin v Algal a Bohemian streams na ostrově Jamese Rosse - Sroková, Simona (2019)
Obsah bakalárskej práce sa zaoberá provenienciou a transportným pôvodom dnových splavenín z tokov Algal Stream a Bohemian Stream vrátane jeho pravého prítoku Dirty Stream na ostrove Jamesa Rossa v Antarktíde. Z predošlých štúdií je zrejmé, že eolický transport má významné zastúpenie v odľadnených častiach ostrova aj pri prenose materiálu. Cieľom práce bolo zistiť transportný pôvod splavenín a zistiť tak, aký významný je tento eolický transport. Boli študované povrchové vlastnosti vyseparovaných kremenných zŕn pomocou binokulárneho mikroskopu. Ďalej boli podrobnejšie skúmané jednotlivé mikroštruktúry pomocou skenovacieho elektrónového mikroskopu. Ďalším cieľom bolo zistiť provenienciu sedimentov. Proveniencia bola zisťovaná dvoma analýzami, a to laboratórne stanovenou magnetickou susceptibilitou meranou v dvoch frekvenciách a prvkovým zložením s využitím röntgen fluorescenčného merania. Všetky výsledky z obidvoch cieľov boli štatisticky spracované a vizualizované. Zo skúmaných vzoriek n