Litologické vlastnosti sedimentů ve vrtu Mendel 1 na ostrově Jamese Rosse - Jiráčková, Kristýna (2019)
Zkoumaná oblast se nachází v největší spojitě odledněné části regionu Antarktického poloostrova, na poloostrově Ulu ostrova Jamese Rosse. Zde byl na mořské terase ležící na hrubozrnných křídových sedimentech skupiny Gustav v prostředí permafrostu odvrtán vrt za účelem zjištění fyzikálních a chemických vlastností hornin studovaného profilu. Odebraný materiál byl podroben stanovení magnetické susceptibility, prvkového složení za pomoci rentgenfluorescenční spektrometrie a pro stanovení zrnitostního složení byla použita kombinace sítovací a laserové granulometrické analýzy. Ve statistickém zpracování byla vypočtena frekvenčně závislá susceptibilita, pomocí které lze určit magnetické vlastnosti materiálu. Dále byly vypočteny vybrané prvkové poměry, jež vypovídají o zdroji horninového materiálu a o tom, k jakým procesům v materiálu docházelo. Ke studiu zrnitostních vlastností byly využity statistické indexy a relativní podíly zrnitostních frakcí. Na základě výsledků byl pozorován klesající