Mapy jako zdroj pro retrospektivní databázi toponym - Žáčková, Jitka (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá mapami jako zdroji pro retrospektivní databázi toponym. Výsledkem práce je vytvoření série map zobrazující retrospektivní vývoj anoikonym (kategorie toponym) v městysu Černá Hora, Jihomoravský kraj a části městysu Doubravník, Křížovice, Jihomoravský kraj. Mapy jsou k nahlédnutí v přílohách. K vytvoření retrospektivní databáze byly použity významné mapové podklady od 2. poloviny 18. století až po nejnovější mapy, databáze Geonames a obecní kronika. Součástí bylo dotazníkové šetření u místních obyvatel, které je součástí databáze také. Před vytvořením mapových výstupů byla provedena analýza anoikonym. Přínosem práce je zmapování vývoje pomístních jmen a jejich rozšíření ve zkoumaných lokalitách.