Vyhledávání prostorových dat a služeb prostřednictvím konceptu OpenSearch - Kocmánek, Lukáš (2019)
Bakalářská práce se zabývá vyhledáváním prostorových dat a služeb prostřednictvím několika vyhledávacích přístupů a koncepcí. Hlavním cílem práce je vytvoření pilotní aplikace ověřující vyhledávání prostřednictvím konceptu OpenSearch. Vytvořením pilotní aplikace se zjistí, jakým způsobem koncept OpenSearch přispívá a je využitelný v katalogových službách pro geografické informace. To, jak OpenSearch dokáže přispět ve vyhledávání dat bylo zjišťováno analýzou a srovnáváním metadatových struktur: ISO 19115, Dublin Core, CSDGM, INSPIRE, DCAT; vyhledávacích (katologizačných) principů: OGC CSW, INSPIRE, Z39.50, CKAN; a nakonec samotnou analýzou integračních přístupů: OpenSearch a sémantického webu. Zjistilo se, že OpenSearch díky svému Geo rozšíření, obsahuje přibližně stejné vyhledávací prvky jako katalogové služby a díky tomu je velice schopným a pomocným nástrojem při vyhledávání prostorových informací v katalogových službách. OpenSearch je velice užitečný i pro přístupy, které využívají