Možnosti open source software pro výuku dálkového průzkumu Země - Kubíček, Pavel; Tajovská, Kateřina; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2019)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké jsou možnosti volně dostupných softwarů, které jsou vhodné pro využití v rámci výuky dálkového průzkumu Země (DPZ). V práci je teoreticky definováno, co je volně dostupný (open source) software, čím se zabývá výuka DPZ a co jsou nejdůležitější funkce a nástroje, které musí vhodný software obsahovat. Dále je definován a proveden postup, jak jednotlivé programy porovnávat z hlediska funkcionality a uživatelské přívětivost s velkým důrazem na to, aby se jednalo o software, který bude primárně vhodný pro studenty středních a vysokých škol ne pro vědecké pracovníky. V potaz byla vzato široké spektrum programů. Mezi nejvhodnější, co se nároků na nástroje, funkce a algoritmy byly vybrány softwary: QGIS, SAGA GIS, GRASS GIS, LEOWorks. Mezi těmito programy byl na základě uživatelské přívětivosti pomocí testování základních úkonů z výuky DPZ vybrán software LEOWorks. Pro tento program je vypracován tutoriál základních úkolů, které jsou běžně s
The main aim of this bachelor thesis is to find out what are the possibilities of freely available software, which are suitable for use in remote sensing education. In the thesis there is theoretically defined what is open source software, what deals with remote sensing and what are the most important functions and tools that the appropriate software must contain. There is also definied and made procedure for how to compare individual programs in terms of functionality and user-friendliness with a strong emphasis on software that is primarily suitable for high school and university students. A wide range of programs has been taken into account. Among the most suitable software due to tools, functions and algorithms were selected: QGIS, SAGA GIS, GRASS GIS, LEOWorks. LEOWorks software was chosen among these programs based on user-friendliness by testing basic tasks from remote sensing. For this program was developed a tutorial of basic tasks, which are normally part of remote sensing.
Vedoucí práce: Kateřina Tajovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: dálkový průzkum Země; software; studium a výuka; remote sensing; software; study and teaching; bakalářské práce; bachelor's theses