Komplexní hodnocení erozních procesů ve vybraných lokalitách - Machová, Lucie (2019)
Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnotit erozní procesy pomocí GIS. Práce ukazuje na příkladu zemědělské půdy v lokalitě Opřetice v okrese Benešov s rozlohou 3,31 ha vyhodnocení dlouhodobé průměrné ztráty půdy vodní erozí a také výpočet objemu erodovaného materiálu významnou srážkovou událostí. Práce uvádí stav poznání v oblasti studované problematiky, dále je zde zhodnocen způsob hospodaření ve studované lokalitě. Dlouhodobá průměrná roční ztráta půdy byla stanovena empirickými modely USLE, RUSLE a USPED, jejich výsledky byly porovnány. Dle zjištěných výsledků empirickými modely je území silně ohroženo vodní erozí. Hlavním cílem práce byl výpočet objemu erodovaného materiálu, odneseného významnou srážkovou událostí, pomocí nového GIS nástroje Calculate rill volume. Nástroj využívá výstupů Unmanned Aerial Vehicle (UAV) snímkování a z nich vytvořeného digitálního modelu terénu (DTM) a ortofotosnímku. Na základě snímku byly poprvé mapovány rýhy pro celé studované území. Práce porovnáv