Depozice a charakterizace nanolaminátních tenkých vrstev tvořených kovem, uhlíkem a bórem - Matej, Pavol (2019)
Táto bakalárska práca sa zaoberá prípravou tenkých vrstiev pomocou magnetrónového naprašovania a ich charakterizáciou. Kvantovo-mechanickými výpočtami bol skupinou prof. J. M. Schneidera predpovedaný materiál tvorený kovom, bórom a uhlíkom, ktorý by mal vykazovať vysokú tvrdosť a zvýšenú lomovú húževnatosť. Pre účely tejto práce boli pripravené dve série vzoriek o zložení W-B-C a Ta-B-C odprašovaním valcového terča skladajúceho sa z jednotlivých segmentov tvorených volfrámom alebo tantalom, grafitom a karbidom bóru. Chemické zloženie týchto vrstiev bolo určené energiovo-disperznou spektroskopiou a ich mikroštruktúra bola skúmaná metódou röntgenovej difrakčnej analýzy. Vo vrstvách tvorených volfrámom bola pozorovaná amorfná fáza, v prípade tantalu bolo pozorovaných viacero kryštalických fáz závislých na chemickom zložení danej vrstvy.