Diagnostika klouzavého výboje - Mrózek, Kryštof (2019)
V této bakalářské práci se věnujeme diagnostice klouzavého výboje pomocí optické emisní spektroskopie a osciloskopických měření elektrických veličin. Především se zabýváme porovnáním statického a dynamického režimu klouzavého výboje. Spektroskopii využíváme k určení teplot částic v plazmatu a ke sledování nečistot a složení plynu v aparatuře. Zkoumání elektrických veličin zahrnuje automatické zpracování dlouhých sérií dat a využíváme ji ke sledování rychlých dějů během zapalování výboje a určování různých parametrů během tohoto děje (zápalné a udržovací napětí, statistika průrazů). Podařilo se nám určit vývoj různých teplot v plazmatu ve dvou různých operačních režimech výboje. Kromě toho jsme prokázali silný vliv času uplynulého od posledního průrazu na zápalné napětí průrazu dalšího.