Patofysiologické souvislosti mezi poruchami dýchání ve spánku a arytmiemi - Hlásenský, Jiří (2019)
Úvod. Spánková apnoe (SA) je ovlivnitelným nezávislým rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob, je prokazatelně spojena se zvýšenou morbiditou a mortalitou u kardiologických pacientů. Dle dostupných studií je SA u kardiologických pacientů významně poddiagnostikována, především u pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) s dysfunkční levou komorou. Na jeho samotném vzniku a případné progresi se může podílet celou řadou patofysiologických procesů. Pacienti s CHSS s dysfunkční levou komorou jsou navíc ohroženi rozvojem srdečních arytmií, především pak maligních srdečních arytmií s rizikem náhlé srdeční smrti, a proto mezi metody léčby u těchto pacientů patří i primárně preventivní implantace kardioverter defibrilátorů (ICD) s možností terminace těchto maligních arytmií antitachykardickým pacingem (ATP) či přímo výbojem. Cíl práce. Zhodnotit výskyt a závažnost SA a četnost a závažnost arytmií u pacientů s CHSS se systolickou dysfunkcí levé komory v závislosti na výskytu a závažnosti.