Synchronizace v nelineárních dynamických systémech - Revenda, Jan; Chaloupka, Jiří, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav fyziky kondenzovaných látek (2019)
V této bakalářské práci jsme pomocí elektrických obvodů realizovali Van der Polovy oscilátory spřažené slabou vazbou, na nichž jsme následně úspěšně zkoumali synchronizaci. S pomocí metody více časových škál jsme zjednodušili systém diferenciálních rovnic popisujících spřažené Van der Polovy oscilátory a použitím metody linearizace jsme nalezli analytické předpovědi pro amplitudy a fázový posun v ustáleném synchronizovaném stavu. Chování spřažených Van der Polových obvodů jsme zaznamenali pro řadu nastavení parametrů obvodu pomocí digitálního osciloskopu a tyto experimentální výsledky srovnali s numerickými simulacemi a analytickými předpověďmi.
In this bachelor thesis, we have implemented weakly coupled Van der Pol oscillators as electrical circuits and subsequently successfully studied their synchronization. Using the multiple time scales method, we have simplified the system of differential equations describing coupled Van der Pol oscillators and by applying the linearization method, we were able to find analytical predictions for amplitudes and phase shift in steady synchronized state. Utilizing a digital oscilloscope, we have recorded the signals produced by the coupled circuits for a number of parameter setups. These experimental results were compared to numerical simulations and analytical estimates.
Vedoucí práce: Jiří Chaloupka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: nelineární dynamické systémy; oscilátory; nonlinear dynamical systems; oscillators; bakalářské práce; bachelor's theses