Sondová diagnostika plazmatu v tokamaku COMPASS - Cipciar, Dario; Trunec, David, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2019)
Tato bakalářská práce byla zpracována na základě dat získaných sondovým měřením na experimentálním fúzním zařízení tokamak COMPASS v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR. V této práci se budeme zabývat zpracováním měření elektronové a iontové teploty v okrajovém plazmatu pomocí návratové (reciproké) ball-pen sondy. Iontová teplota je jedním z nejdůležitějších parametrů fúzního plazmatu. Běžně používané zařízení na měření je například retarding field analyser (RFA), má však velmi omezené časové rozlišení, obvykle v jednotkách ms. V této práci představíme novou metodu měření iontové iontové teploty s rozlišením až 10 mikrosekund. V závěru poukážeme na rozdíly ve výsledcích při použití vysokého (10 mikrosekund) a nízkého rozlišení (2 ms) pro měření iontové teploty.
This thesis is based on data acquired from probe diagnostics on experimental fusion device tokamak COMPASS at Institute of Plasma Physics (IPP) of the Czech Academy of Sciences (CAS). This thesis is dedicated to measurement of electron and ion temperature in Scrape Off Layer (SOL) of the fusion plasma in tokamak using reciprocating ball-pen probe. Ion temperature is one of the most important parameters of the fusion plasma. Typically used devices for it's measurement, as RFA (Retarding Field Analyser), can deliver only low temporal resolution in order of ms. In this thesis we present a new method of measuring ion temperature with resolution up to 10 micro seconds. As a conclusion we will enphasise the differences between results of the high (10 micro seconds) resolution and low (2 ms) resolution measurements of the ion temperature.
Vedoucí práce: David Trunec
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: fyzika plazmatu; plazma (fyzika); plasma (ionized gases); plasma physics; bakalářské práce; bachelor's theses