Educating the reflective professional in teacher education: professional learning in teaching and in other professions - Yunga Godoy, Deisi Cecibel (2019)
Cílem této disertační práce je podpořit lepší porozumění tomu, jak se profesionálové učí během provádění každodenních pracovních aktivit a jaké postupy můžeme z tohoto světa získat, abychom je zapojili do učitelské profese. Tato disertační práce si bere „kritický realismus“ coby základní filozofii a dívá se na profesionální učení jako na mimovolný výsledek interakce mezi třemi komplexními systémy, jmenovitě organizací, komunitou a jednotlivcem. Rozdělení na tyto tři úrovně bylo nezbytné za účelem nalezení rozumného způsobu „porovnání“ profesí různé povahy a s různými cíli. Sběr dat zahrnoval částečně strukturované rozhovory, následně kódované softwarem N-Vivo a Quirkos. Tato studie sledovala práci 25 profesionálů z pěti různých oborů: a) Architektura, b) Informační technologie, c) Lidské zdroje, d) Průzkum vzdělání, d) Učitelé na středních odborných učilištích (SOU). Všichni účastníci