Nietzsche a barokní umění: estetika Lidského, příliš lidského - Laga, Stanislav (2019)
Předmětem práce je Nietzschova estetika z druhé poloviny 70. let 19. století, v menší míře pak i to, co mělo na její konstituci klíčový vliv, tedy jeho raná epistemologie. V této oblasti totiž Nietzsche dospěl k následujícím závěrům: za vznik zkušenostních předmětů je kromě stimulu odpovědná i aktivita subjektu, kvůli které je již nelze považovat za kopie skutečnosti; jelikož se ale tato aktivita nerealizuje podle žádných pevných pravidel, dá se oproti Kantovi říci, že zkušenostní předměty vznikají arbitrárně a jsou tak zcela subjektivní. Jsou tedy vždy jen privátní metaforou či, jinak řečeno, uměleckým vyobrazením své předlohy. Tento posun zcela mění situaci na poli lidského vyjadřování. Zatímco totiž pravdu by k přesvědčení druhých stačilo pouze sdělit, metaforu je ostatním třeba vnutit. Samo Lidské, příliš lidské je pak knihou (mimo jiné) o tom, jaké metafory jsou typické pro tu kterou oblast společenského vystupování (tomu odpovídá Nietzschovo řazení hlav/kapitol). V hlavní části t