Mathematical modeling. Impacts of trade-offs on dynamics of sterilizing infections - Janoušková, Eva, 1986- (2019)
Infekce regulují populační dynamiku svých hostitelů. Matematické modely jsou užitečnými nástroji, které napomáhají porozumění a předvídání tohoto efektu, a tak umožňují posuzovat účinnost používání patogenů jako biologických agentů pro kontrolu škůdců. V této disertační práci prezentujeme náš výzkum týkající se matematického modelování interakcí mezi zvířecími hostiteli a sterilizujícími patogeny. Zaměřujeme se zejména na dopady dvou relativně opomíjených kompromisů v životních historiích těchto hostitelů: kompromisu mezi reprodukcí hostitele a přenosem infekce (RT) a kompromisu mezi plodností a délkou života hostitele (FL). Po přehledu stávajících znalostí prezentujeme náš vlastní výzkum, který rozšiřuje existující studie o další ekologické situace: Allee efekt (AE) při hledání partnera u hostitele a alternativní strategii sterilizace hostitele u patogenu. Zkoumáme také evoluci sterilizační strategie patogenu, kde navíc uvažujeme možnost jeho vertikálního přenosu. Když se hostitelé ří