Role výchovného poradce v procesu profesní orientace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - Vybíral, Petr (2019)
Předložená disertační práce se zabývá problematikou společného vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami s intaktními spolužáky na základní škole hlavního vzdělávacího proudu. Pozornost je věnována vzdělávání žáků se SVP se zaměřením na specifika ve vzdělávání žáků s mentálním postižením v inkluzivním prostředí školy. Výzkumný projekt je zaměřen na roli výchovného poradce na základní škole se zřetelem na profesní orientaci žáků, kromě běžné náplně práce dané aktuální školskou legislativou.